tiistai 19. marraskuuta 2013

Itse leivottua leipää

Itse tehty on aina parempaa kuin kaupasta ostettu, varsinkin leipomuksissa. Ja mikä onkaan ihananpaa kuin tuore leipä! Rakastan leipää, varsinkin vaaleaa. Kaikki patongit ja sämpylät on mun suurinta herkkua.
Ennen tuli leivottua useammin, jossain vaiheessa leivoin kaikki vaaleat leivät itse. Mulle on vain valitettavasti tullut työn takia jauhoallergia, joten leipominen ei ole enään niin nautittavaa hommaa. Myöskin joku toinen tässä taloudessa syö kaikki sämpylät niin nopeasti, että yksi pelti on yhden päivän juttu... Eilen tein taas karjalanpaistia ja ajattelin samalla hyödyntää pitkän uunin lämmityksen. Tässäpä ohjetta!
 
Lartsan sämpylät
  • puurohiutaleita 2 dl
  • kuivahiivaa 1 pss
  • kädenlämpöistä vettä 3 dl
  • suolaa 1 tl
  • sokeria 1 rkl
  • sämpylä- tai vehnäjauhoja 6 dl
  • rypsiöljyä 1 dl


 
Sekoita lämmin vesi ja hiiva.
Lisää puurohiutaleet ja anna niiden turvota 5 minuuttia.
Sekoita joukkoon sokeri ja puolet jauhoista, lisää suola, öljy ja loput jauhot.
Vaivaa taikinaa, laita se lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.
Leivo sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä puolituntia.
Paista 175:ssä asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita ja myös pohja on saanut värin.
 
 
 
Ei muuta kun leipomaan!
Rakkaudella Lola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta mua ja jätä kommentti!